Konu : Proteinlerin sindirimi insan vücudunda midede
başlar . HCl ( Hidroklorik asit ) , inaktif enzim olan pepsinojeni aktif enzim
olan pepsine çevirir . Pepsinle proteinler polipeptit ( pepton ) haline gelir .
İnce bağırsakta kimotripsinojen ve tripsinojen enzimleri enterokinaz enzimi ile
kimotripsin ve tripsin haline gelir .
PROTEİNLERİN SİNDİRİMİ
Proteinlerin sindirimi midede başlar . Ağızda protein
sindirimi yoktur . Ağızda maltoz + dekstrine kadar parçalanma olayı vardır . Ve
bu parçalanan , nişasta veya glikojen halindeki karbonhidratlardır .
Midede sadece proteinlerin sindirimi vardır . Proteinler
midede pepsinojen enziminin aktif hali olan pepsin enzimi ile polipeptit (
pepton ) haline gelir . HCl ( Hidroklorik asit ) , pepsinojeni pepsin haline dönüştürür
.
Sekretin hormonu ( on iki parmak bağırsağından salgılanır
. ) pankreastan wirsung kanalı ile duodenumdaki water kabarcığına dökülen
pankreas öz suyu salgılanmasını sağlar .
İnce bağırsaktan salgılanan enterokinaz enzimi ile
kimotripsinojen ve tripsinojen enzimleri aktif halde olan tripsin ve
kimotripsine dönüşür .
Proteinler mideden ince bağırsağa geçtikten sonra
kimotripsin ve tripsin ile dipeptitlere , ince bağırsaktan salgılanan erepsin
enzimi ile de aminoasitlere ayrışırlar .
İnce bağırsaktaki villusların yapısına giren aminoasitler
, kılcal damar ağı ile başta kapı toplar damarı ile karaciğere sonra karaciğer
toplar damarı ile kan dolaşımına karışır .
02.05.2012 20:27:50
Yazan : Tarık Tümlü adlı bir cengaver
E – postam : dussunce@yahoo.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder